Graviditet kan komma som en gåva, ett svar på det man längtat efter. Det finns mycket ljus i det, men samtidigt försvinner ju inte besvären hur lycklig man än blivit för beskedet att man ska få barn.
Vanliga besvär
Graviditeten kan leda till en hel del besvär, som är jobbiga men trots allt normala. De flesta besvär kommer under en period av graviditeten och försvinner sen bort. Till exempel är illamående vanligast i början, medan foglossning är vanligt i en period på slutet. Andra vanliga problem är humörsvängningar, halsbränna, förstoppning, åderbråck och hemorrojder. Blodtrycket kan stiga, och man kan få järnbrist. Då är det bra att få hjälp av vården. Olika barnmorskemottagningar kan man hitta genom en sökning på 1177. Det är bra att tidigt ta kontakt med en barnmorskemottagning, så de kan kolla olika värden och följa en genom graviditeten.
Att tänka på
Det är bra att vila så mycket man behöver, och att undvika tunga lyft. Får man symptom som gör en orolig eller som verkar vara för mycket för att kunna vara normalt, så ska man söka hjälp. Kanske är det ingen fara, men bättre att söka hjälp en gång för mycket än en gång för lite. I god tid innan barnet väntas komma bör man förbereda sig och köpa hem sånt som behövs. Man får skaffa kläder till barnet, dregellappar, en badbalja, kanske en bärsjal, sele och absolut en vagn.
Det är massor som behövs, och det är bra om det är i ordning tidigare än man tror det ska behövas, för man vet inte när barnet egentligen kommer. Det mesta kan man smidigt handla på nätet. När det närmar sig beräknat födelsedatum är det bra om man också förbereder för sig själv. En sån sak kan vara att fixa matlådor att ha i frysen, för den första tiden kommer förmodligen all kraft att gå till barnet.